Crypto terminologie

Het is moeilijk genoeg om alle technologie achter de cryptocurrencies te bevatten. Laat je dus ook niet gek maken door de nieuwe terminologie. Hieronder een klein overzicht van termen en afkorten die jij moet begrijpen om te kunnen handelen in digitale valuta:

Airdrop

Het is leuk om de lijst te beginnen met iets aangenaams zoals een airdrop. Op een dag word je wakker en zie je een onbekende altcoin in je wallet – dat was een airdrop. Dit is feitelijk een gratis voucher. Airdroppen is een populaire marketingtechniek om mensen nieuwsgierig te maken naar nieuwe cryptocurrencies.

Altcoin

Altcoin – dat vertaalt als alternatieve munt – is elke andere cryptocurrency dan Bitcoin (BTC). Er bestaan momenteel enkele duizenden altcoins over de hele wereld. De meeste altcoins hebben een alternatieve onderliggende technologie.

Candlestick Grafiek

Een candlestick grafiek – dat vertaalt als kandelaar – is een veelgebruikte manier om de handelsbalans weer te geven. Een enkele candlestick staat voor een bepaalde periode – een dag, een uur of een kwartier. Het lichaam van de kandelaar vertegenwoordigt de openings- en slotkoers van die periode. De pieken geven de hoogste en laagste prijs in de periode aan.

Cryptocurrency Exchange

Een Exchange is een digitale marktplaats waar je cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Bitvavo is een bekend Nederlands voorbeeld van een Exchange. Het is goed te vergelijken met een aandelenbeurs.

Mining

Alle nieuw munten van een cryptocurrency worden vrijgegeven door middel van mining – mijnbouw. Tevens is mining het proces waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan het openbare grootboek – de blockchain. Een essentieel onderdeel dus in de crypto wereld.

TX

TX is de afkorting voor een transactie – een overdracht van cryptocurrency. Een transactie wordt gedaan peer-2-peer (direct tussen twee personen), via een exchange zoals Bitvavo (online beurs), of via een broker (een bemiddelaar).

Wallet

Een wallet – of portemonnee – is als het ware jouw bankrekening. Je hebt een wallet nodig om cryptocurrency te verzenden, ontvangen en op te slaan. Elke wallet heeft een openbare sleutel en een persoonlijke sleutel, allebei nodig om transacties te ondertekenen.

Door Admin