VrouwMC maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Anticonceptie

Kies je voor de anticonceptiepleister, ‘de pil’ of misschien het spiraaltje? Of twijfel je over een definitieve oplossing, zoals sterilisatie?

Blaas + darmen

De meest voorkomende bekkenbodemklachten zijn problemen met plassen. Bijvoorbeeld urineverlies of pijn. Tijd om dit uit de taboesfeer te halen.

Bloedverlies

Je menstruatie kan in de loop van je leven veranderen. Heb je last van hevig of ongewoon bloedverlies, dan is het goed om verder onderzoek te laten doen.

Hart + vaten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Toch wordt een hartinfarct nog regelmatig verward met overgangsklachten. Herken de symptomen.

Hormonen

Niet iedereen is er even gevoelig voor. Maar hormonen beïnvloeden lichaam en geest je leven lang. Vanaf de puberteit, als je begint te menstrueren, tot en met de overgang.

Kanker

De diagnose kanker brengt een enorme schok teweeg. Alles wordt anders, je leven staat op zijn kop. Wat komt er nog terecht van je toekomst, je gezin en je werk?

Ouder worden

Dat vrouwen ouder worden dan mannen is bekend. Maar hoe gezond blijf je eigenlijk met het stijgen der jaren? Lees hier waarop je zelf invloed hebt.

Psychologie

Wanneer is stress te belastend? Wanneer slaat somberheid om in depressie? Wanneer is bang zijn nog gezond en wanneer gaat het over in een angststoornis?

Seksualiteit

Soms gaat alles rond seksualiteit vanzelf, soms helemaal niet. Hoe vaak je vrijt, hoe fijn je het vindt; je kunt er heel wat vragen of twijfels over hebben.

Vruchtbaarheid

Je bent samen toe aan kinderen, maar zwanger worden lukt niet. Wanneer ga je naar de huisarts? Welke onderzoeken en behandelingen staan je te wachten?

  
Sluit themamenu

Wij werken continu aan de site en breiden regelmatig uit met nieuwe onderwerpen, voor alle leeftijden. Houd daarom de site extra in de gaten en meld je aan voor de
VrouwMC Nieuwsbrief

100% betrouwbaar voor jou als vrouw

Ja, 't is waar: de medische wetenschap is gebaseerd op het mannenlijf. En daarom is er nu VrouwMC.

Bart Fauser vertelt over VrouwMC
YouTube
Vrouwen vraag en dokters antwoord
 
VRAAG:
Iris (54) wil haar spiraaltje laten verwijderen, kan dat zonder zwanger te worden?
Ik heb al 33 jaar een spiraaltje en wil die nu laten verwijderen. Ik ben nog seksueel actief, maar ik neem aan dat ik niet meer zwanger kan worden?
 
ANTWOORD:
Dokter Annelies Bos geeft antwoord
Het lijkt verstandig om uw spiraal na zo'n lange tijd te verwijderen. In onze opleiding wordt geadviseerd anticonceptie te gebruiken tot aan de 51e verjaardag. Dus u kunt zeker stoppen.

Deze week in VrouwMC

Vleesbomen: baarmoederverwijdering niet altijd nodig!
Vleesbomen: baarmoederverwijdering niet altijd nodig! Heb jij last van vleesbomen en wil je weten of je in aanmerking komt voor een...
> lees verder
UMC Utrecht vindt nieuw borstkankergen
UMC Utrecht vindt nieuw borstkankergen. Vrouwen met een mutatie van het MEN1-gen hebben een hoger risico op borstkanker...
> lees verder
Meer vrouwen in de zorg
Meer vrouwen in de zorg. In rap tempo lopen vrouwen hun achterstand in de medische sector in. Uiteindelijk...
> lees verder
Ziekteverzuim daalt door trainingen overgang
Ziekteverzuim daalt door trainingen overgang. Het ziekteverzuim bij bedrijven kan flink afnemen door medewerkers te scholen...
> lees verder
 

Agenda

Zwangere Zaterdag. Voor iedereen die meer wil weten over zwanger worden en zwangerschap.
Bijeenkomst voor jonge vrouwen met verhoogd risico borst-en/of eierstokanker. Er bestaat onder jonge vrouwen met een (mogelijk) verhoogd risico op borst...
50 plus beurs. De 50PlusBeurs is ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers.
Gezondheidscursus UMC Utrecht. Wil je meer leren over de werking van het menselijk lichaam?
Belast met erfelijke borst- en eierstokkanker? De programmacommissie erfelijkheid van de Borstkankervereniging Nederland ...
Voorlichtingsavond: Hormonale therapie bij borstkanaker. voor vrouwen die hormonale therapie ondergaan vanwege borstkanker en hun naasten...
Save the date: talkshow hart en vaatziekten. Op dinsdag 30 september organiseert WOMEN Inc. samen met Radboudumc in Nijmegen...
Lustrumdag stichting HELLP. Stichting HELLP-syndroom bestaat 20 jaar, dat wordt gevierd!
 
Vrouwenfeiten
80% van de vrouwen krijgt 7 tot 10 jaar lang overgangsklachten
#VrouwMC
Blijf op de hoogte