VrouwMC maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Anticonceptie

Kies je voor de anticonceptiepleister, ‘de pil’ of misschien het spiraaltje? Of twijfel je over een definitieve oplossing, zoals sterilisatie?

Blaas + darmen

De meest voorkomende bekkenbodemklachten zijn problemen met plassen. Bijvoorbeeld urineverlies of pijn. Tijd om dit uit de taboesfeer te halen.

Bloedverlies

Je menstruatie kan in de loop van je leven veranderen. Heb je last van hevig of ongewoon bloedverlies, dan is het goed om verder onderzoek te laten doen.

Hart + vaten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Toch wordt een hartinfarct nog regelmatig verward met overgangsklachten. Herken de symptomen.

Hormonen

Niet iedereen is er even gevoelig voor. Maar hormonen beïnvloeden lichaam en geest je leven lang. Vanaf de puberteit, als je begint te menstrueren, tot en met de overgang.

Kanker

De diagnose kanker brengt een enorme schok teweeg. Alles wordt anders, je leven staat op zijn kop. Wat komt er nog terecht van je toekomst, je gezin en je werk?

Ouder worden

Dat vrouwen ouder worden dan mannen is bekend. Maar hoe gezond blijf je eigenlijk met het stijgen der jaren? Lees hier waarop je zelf invloed hebt.

Psychologie

Wanneer is stress te belastend? Wanneer slaat somberheid om in depressie? Wanneer is bang zijn nog gezond en wanneer gaat het over in een angststoornis?

Seksualiteit

Soms gaat alles rond seksualiteit vanzelf, soms helemaal niet. Hoe vaak je vrijt, hoe fijn je het vindt; je kunt er heel wat vragen of twijfels over hebben.

Vruchtbaarheid

Je bent samen toe aan kinderen, maar zwanger worden lukt niet. Wanneer ga je naar de huisarts? Welke onderzoeken en behandelingen staan je te wachten?

  
Sluit themamenu

Wij werken continu aan de site en breiden regelmatig uit met nieuwe onderwerpen, voor alle leeftijden. Houd daarom de site extra in de gaten en meld je aan voor de
VrouwMC Nieuwsbrief

Aan het begin van de overgang ben je vaker en heviger ongesteld

100% betrouwbaar voor jou als vrouw

Ja, 't is waar: de medische wetenschap is gebaseerd op het mannenlijf. En daarom is er nu VrouwMC.

Bart Fauser vertelt over VrouwMC
YouTube
Vrouwen vraag en dokters antwoord
 
VRAAG:
Iris (54) wil haar spiraaltje laten verwijderen, kan dat zonder zwanger te worden?
Ik heb al 33 jaar een spiraaltje en wil die nu laten verwijderen. Ik ben nog seksueel actief, maar ik neem aan dat ik niet meer zwanger kan worden?
 
ANTWOORD:
Dokter Annelies Bos geeft antwoord
Het lijkt verstandig om uw spiraal na zo'n lange tijd te verwijderen. In onze opleiding wordt geadviseerd anticonceptie te gebruiken tot aan de 51e verjaardag. Dus u kunt zeker stoppen.

Deze week in VrouwMC

Seks als je last hebt van urine incontinentie
Seks als je last hebt van urine incontinentie . Urineverlies of angst voor urineverlies kan remmend werken tijdens de seks...
> lees verder
Relatief weinig keizersneden in Nederland
Relatief weinig keizersneden in Nederland. Er zijn grote verschillen in het aantal keizersneden tussen de verschillende...
> lees verder
Herstel na beroerte sneller te voorspellen
Herstel na beroerte sneller te voorspellen. Al twee dagen nadat iemand een beroerte heeft gehad is te voorspellen of hij...
> lees verder
LUMC gaat levensstijl 50-plussers volgen met sensoren
LUMC gaat levensstijl 50-plussers volgen met sensoren. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de gezondheid van 50-plussers...
> lees verder
 

Agenda

Verwenavond voor (ex)borstkankerpatiënten. Voor vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad en hun naasten organiseert...
'Omgaan met ongewenste kinderloosheid’. Een training van 3 dagen voor alleenstaande vrouwen met een onvervulde kinderwens...
Brunchen voor een gezonder hart. Stichting Hart voor Vrouwen organiseert het evenement ‘Brunchen voor een gezonder...
Informatieavond ‘Alles over darmkanker’. Voor mensen met darmkanker en hun naasten.
Onderzoek om niet te vergeten: Alzheimer. In ons land zijn er meer dan 250.000 mensen met dementie. Dat aantal groeit...
Zwangere Zaterdag. Voor iedereen die meer wil weten over zwanger worden en zwangerschap.
 
Vrouwenfeiten
80% van de vrouwen krijgt 7 tot 10 jaar lang overgangsklachten
#VrouwMC
Blijf op de hoogte